Blog

Sov godt

Ligger du vågen om natten og spekulerer på, om skimmelsvampe breder sig i soveværelset, eller vil du bare gerne være sikker på, at du har bedst muligt indeklima til din nattesøvn. Vi har samlet nogle gode råd, så du kan sove bedre.

Soveværelset er et af de beboelsesrum, hvor vi ser flest problemer med skimmelsvampe, men selv i det danske fugtige klima, kan man gøre meget for at undgå, at fugten sætter sig og danner grobund for skimmelsvampe. Først og fremmest er udluftning om morgenen en vigtig rutine, der kan forebygge væksten.

Hvorfor bliver vores soveværelser fugtige?

De fleste kender til, at der samler sig kondens på vinduerne i soveværelset, især om vinteren. Dette skyldes kombinationen af, at vi afgiver en del vanddamp med udåndingsluften, når vi sover, og at mange foretrækker at sove i et køligt soveværelse. Når soveværelset er koldere end resten af huset, vil den varme luft fra udånding og husets øvrige rum afgive fugt i form af kondens, når den rammer koldere vægge og vinduer. Dette skyldes at varm luft afgiver vand, når det køles ned.

Hvordan kommer du af med fugten?

Du kommer af med den høje luftfugtighed ved en kombination af opvarmning og udluftning. Vi anbefaler derfor, at du holder en jævn temperatur i boligen (min. 18°c) og lufter ud 3 gange daglig. Du skal også huske at lufte ud, når der er særligt meget fugt, som for eksempel når mange mennesker er samlet og ved gulvvask. Ved at følge disse råd kommer værelset af med luftfugtigheden i løbet af dagen, og du undgår, at fugten gør skade. Ønsker du at sove koldt, anbefaler vi, at du varmer værelset op som resten af huset i dagtimerne for så at slukke for varmen inden sengetid. Luft godt ud, så der kommer kold og frisk luft ind, når du skal sove

luftud

Det er også vigtigt ikke at stille møbler direkte op ad kolde ydervægge. Møblerne gør, at væggene bliver endnu koldere, og at eventuel kondenseret fugt på væggen ikke kan fordampe, selv om rummet varmes op. Dermed kan der dannes gode vækstbetingelser for skimmel. Vi anbefaler at møbler placeres 10 cm fra kolde ydervægge eller vægge, der grænser op til uopvarmede rum, hvis man ikke kan placere møblerne op ad varmere indvendige vægge

Er uheldet ude og er der kommet skimmel på vinduesrammen eller bag skabet, kan det vaskes af med almindelige rengøringsmidler. Der kan også bruges de mere krasse midler som Rodalon eller Klorin. Vi anbefaler dog, at området ikke er større end ca. et A4 ark, hvis du selv vil stå for afrensningen. Husk også at hvis ikke du begynder at lufte ud hyppigere og varme rummet igennem, er sandsynligheden stor for, at skimmelen kommer igen.

Hvad med fugt i senge og sengetøj?

Da en del af fugten i vores soveværelser kommer fra os selv, er det nærliggende at tænke på, om det går ud over vores madrasser og sengetøj. Ud over at fugten kan danne grobund for skimmel, er høj luftfugtighed i et rum også med til at give ideelle vækstbetingelser for husstøvmider.

Der kan være god fornuft i at komme i bund med rengøring og udtørring af sengemiljøet med jævne mellemrum. At lufte dyner udendørs eller i et åbent vindue og i direkte solstråling kan være positivt i forhold til lejlighedsvis at få foretaget en dyb udtørring af sengemiljøet, der reducerer forekomsten af husstøvmider. Her bør du være opmærksom på, at husstøvmider kan bevæge sig rundt mellems sengens dele, og at de f.eks. kan gemme sig i topmadrassen, mens dynerne vaskes. Når man går i bund med vask eller rengøring i dele af sengen, er det en god ide samtidigt at gøre en indsats overfor de andre dele af sengemiljøet.

Sov godt, rent, varmt og tørt

Det vigtigste, for at sikre et godt indeklima at sove i, er at soveværelset holdes varmt og tørt. Din dyne og seng skal nok tørre ud efter almindelige brug, hvis du sørger for opvarmning og udluftning. Når du står op, er det en meget god ide, som en fast rutine at få luftet soverummet godt igennem. Du kan også overveje, hvordan ventilation i løbet af natten foregår, det kan være en god ide at holde døren åben til tilstødende rum for at øge luftudskiftningen, hvis soverummet ikke er godt ventileret.


Posted by: Lenette Aalling, skimmel.dk
2021-02-03 10:00:03

Har du spørgsmål eller kommentarer? Skriv til os på info@skimmel.dk eller ring på 9940 2222 - telefonen er åben mandag og onsdag 10-12. Vi glæder os til at høre fra dig. Mvh, skimmel.dk