Blog

Smitter skimmelsvamp?

Vi har på det seneste fået en del henvendelser på info@skimmel.dk, om hvorvidt skimmelsvamp smitter?
Det vil sige, om man kan tage skimmesvampesporer med sig i sit tøj eller lignende, og derved inficerer andre bygninger/personer/rum med skimmelsvamp, eller om et sommerhus kan inficere et andet sommerhus med skimmel, hvis det inficerede hus lufter meget ud.

Jeg vil starte med at sige: Skimmelsvamp smitter ikke!

Men man skal stadig være opmærksom på følgende ting:

Naturlig skimmelsvamp.

Der er altid et naturligt indhold af skimmelsvampe sporer i luften, lige meget hvor man er. Skimmelsvampe spreder sig ved at sende sporer ud i luften. Sporerne hvirvler rundt i luften og hvis de lander et sted hvor der er gode vækst muligheder – høj relativ luftfugtighed (over 75 % RH) og dødt organisk materiale – så begynder de at gro skimmelsvampe kolonier og danner nye sporer. Koncentrationen af disse sporer er meget varierende afhængigt af årstiden og luftfugtigheden. Her i sensommeren og efteråret er indholdet af sporer i luften på sit højeste, da luftfugtigheden er naturlig høj.

Koncentration af skimmelsvampesporer.

Ved skimmelvækst vil der være en højere koncentration af skimmelsporer i luften, og den vil også blive større jo større skimmelsvampen bliver.
Det er bl.a. disse sporer der kan skabe et dårligt indeklima, og som gør at man kan udvikler symptomer på indeklimasyge. Det er derfor vigtigt at få fjernet vækstgrundlaget for skimmelsvampen og derefter gjort grundigt rent. Skimmelsporestøv kan være stadigt sundhedsskadeligt, selv om svampen ikke lever mere.

Skimmelsvampen Penicillium Chrysogenum fotograferet i scanning elektronmikroskop. Svampen kan frigøre sine sporer ( de kugleformede dele) både enkeltvis og i kæder. Der, hvor sporerne lander dannes ny vækst, hvis der er gunstige vækstforhold. Foto: Robert Samson

Skimmelsvampen Penicillium Chrysogenum fotograferet i scanning elektronmikroskop. Svampen kan frigøre sine sporer ( de kugleformede dele) både enkeltvis og i kæder. Der, hvor sporerne lander dannes ny vækst, hvis der er gunstige vækstforhold. Foto: Robert Samson

Kilde: By og Byg Anvisning 204 : Undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvamp i bygninger (2003)

KOMMENTAR


Posted by: Ulrikke
2019-07-16 12:58:25

Hej Jeg har skimmelsvamp i mit hus, men skal flytte om kort tid. Jeg er derfor i tvivl om skimmelsvampen kan opholde sig i enten mit tøj eller min planter som jeg jo skal have med ind i den nye lejlighed. Skal jeg være nervøs for noget? Skal jeg rense mit tøj og skal jeg give mine planter nyt jord? Kan skimmelsvampen sprede sig i den nye lejlighed?


Posted by: Sirid Bonderup
2019-07-18 06:57:33

Kære Ulrikke Det er altid en god ide at få vasket alle tekstiler; tøj, sengetøj osv. hvis du har haft skimmelsvamp. En almindelig maskinvask er rigeligt. Men hvis det nye sted du flytter hen er tørt og skimmelfrit skal du ikke bekymre dig om at skimmelsvampene flytter med. Skimmelsvampe er en naturlig del af den jord planter gror i, så der behøver du ikke gøre noget. MVH Skimmel.dk


Leave a Reply

Your email address will not be published.