Blog

Temperatur i soveværelset

I vinterperioden har vi fået mange henvendelser angående soveværelser og hvilken temperatur man egentlig bør holde. Mange foretrækker at sove koldt, gerne med åbne vinduer. Problemerne med skimmelsvampe opstår når den lave temperatur resulterer i at vægge og inventar er fugtige over længere tid. Her er et eksempel:

“….vi bor i godt hus – uden hulmursisolering fra 1960´ern.
Vi (to personer) har gennem det sidste 3/4 år sovet i et lille rum, hvor der lige er plads til to senge.
Det betød at den ene seng stod helt op mod muren/ydermuren.
I løbet af vinteren har der været meget vand på indersiden af vinduet, når vi vågnede – helt sikkert pga. det lille rum, to personer som sover og radiator står på 11/2. Vi har også snakket om det nok ikke var så godt at sove i det lille rum.

I går aftes opdagede jeg så en sort plet langs sengen, som står mod ydermuren.
Den er blevet vasket med klorin og vi har generelt læst os frem til en del ting på denne velinformerende hjemmeside.

Vi har med det samme flytte alt ud af rummet, lufter ekstra ud mm….”

Svar fra info@skimmel.dk:

Skimmelsvampe skyldes for høj luftfugtighed, og det er flere faktorer der spiller ind.
Som I selv har oplevet, har der i vinterperioden været masse vand på vinduerne. To sovende mennesker i et lille lukket soveværelser afgiver en hel del væske. Er soveværelset koldere end resten af huset, kan fugten fra den varmere luft komme ind i soveværelset og sætte sig som kondens på overfladerne. Dette er fordi den varme luft kan indeholde mere fugt end den kolde luft. Luften bliver yderligere nedkølet når den møder de kolde vinduer, derfor ser man ofte kondens på ruderne når man vågner om morgenen.

Kondensen sætter sig også typisk på de kolde vægge. Når der ikke er mellemrum mellem sengen og væggen hindrer det ventilation  og danner grobund for skimmelvækst. Om i stadig vil bruge dette værelse som soveværelse vil jeg anbefale at flytte sengen min.5 cm fra væggen, så der kommer luft til.

Fugten reduceres ved opvarmning og god udluftning. For at holde luftfugtigheden nede anbefaler vi en temperatur på minimum 18 °C i alle rum. Foretrækker I et køligt soveværelse når I sover, bør rummet varmes op om dagen så fugten ikke gør skade. Jeg vil anbefale, at I gennem vinterhalvåret holder en temperatur på ca. 18 °C i soveværelset, holder vinduerne lukkede og samtidig lufter ud et par gange om dagen. I kan eventuelt slukke for varmen inden I går i seng, og en foretage en grundig udluftning, så der kommer kold og frisk luft ind.

I princip er det nok mulig at have vinduerne åbne hele døgnet, sikre en meget god udluftning og undgå skimmelsvamp selv i de kolde vintermåneder. Men det kan tænkes at være svært med vores fugtige og milde vintre, samt det kræver at man ikke får tilført fugt via varmere naborum. Og mon ikke følelsen af at ligge indhyllet i varme tæpper og dyner i et meget koldt rum kan erstattes af en lidt tyndere dyne?


Posted by: Lenette Aalling, skimmel.dk
2021-02-03 10:00:32

Har du spørgsmål eller kommentarer? Skriv til os på info@skimmel.dk eller ring på 9940 2222 - telefonen er åben mandag og onsdag 10-12. Vi glæder os til at høre fra dig. Mvh, skimmel.dk